FAQ

Een goed herstel is een basis voor goede prestaties, zowel bij individuele prestaties als bij teamwork. Samen met Sportality werken wij hier aan.
– Dames NCK-ploeg CSG 2018

V: Ik sport veel en ik vind het leuk, maar ik ben geen prof. Wat is de toegevoegde waarde van begeleiding door Sportality en is het niet een beetje overdreven om op mijn niveau begeleid te worden?
A: Zeker niet! Je bent immers serieus met je sport bezig en wilt het optimale materiaal hebben. Waarom dan niet ook het optimale uit je training en leefstijl halen? Een voorbeeld: een wielrenner met licht overgewicht wil graag de Dolomietenmarathon rijden, een intensieve tocht. Hij kan een nieuwe fiets kopen die anderhalve kilo lichter is dan zijn oude maar wel erg veel geld kost, of hij kan onder begeleiding van Sportality op een verantwoorde manier vijf kilo afvallen. Dit is een gezondheidswinst én een sportieve winst! Wanneer je op je eigen niveau maximaal wilt presteren maar niet zo goed weet wat je daarvoor moet doen, dan kan Sportality je helpen met je zoektocht.

V: Ik ben niet te zwaar. Waarom is een voedingsadvies voor mij nuttig?
A: Bij een voedingsanalyse kijkt Sportality uitgebreid naar de sterke en zwakke punten in je voeding. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat je dankzij een verandering in je eetpatroon beter zou kunnen presteren met sporten. Of misschien krijg je te weinig bepaalde vitaminen en mineralen binnen. Ook met al je voedingsvragen kun je bij Sportality terecht.

V: Mijn benen zijn nu behoorlijk stram want ik heb veel getraind. Is het wel nuttig om één keer langs te komen voor een sportmassage of moet ik dan direct wekelijks langskomen?
A: Eén keer langskomen is vaak niet genoeg om de knopen uit je benen te halen, dit vraagt meestal twee tot drie keer. Optimaal zou zijn om daarna met enige regelmaat langs te komen, om je spieren soepel te houden. Dit kan echter ook maandelijks zijn, of alleen in intensieve trainingsperioden. Je zit dus niet direct aan een wekelijkse sportmassage vast.

V: Zo’n voedingsanalyse, wat houdt dat eigenlijk in? En wat maakt zo’n analyse persoonlijk?
A: Een stappenplan kun je vinden op de pagina voedingsadvies. Er wordt uitgebreid gekeken naar je voedingsgewoonten en benodigdheden en daarop wordt je persoonlijke advies gebaseerd. Wanneer je bijvoorbeeld vegetariër bent en zes dagen per week aan duursport doet, dan stellen we in overleg een advies op waar jij je goed bij voelt. Dit is een ander advies dan voor iemand die wel vlees eet en 3 keer per week een krachtsport beoefent – vandaar een persoonlijk advies.

V: Ik ben – naast duathlons – ook met andere sporten begonnen en nu heb ik spierpijn in mijn rug. Zou je mijn rug en schouders ook kunnen losmaken?
A: Jazeker. Wanneer je een blessure hebt kun je beter eerst naar de fysiotherapeut gaan, maar wanneer je ‘gewoon’ last hebt van je spieren kun je gerust een afspraak maken, ook voor je rug en schouders.

V: Ik heb moeite om mijn sport te combineren met werk en gezin. Daardoor sport ik onregelmatig. Heeft het dan wel zin om trainingsschema’s van Sportality te volgen?
A: Juist voor jou is het zinvol om langs te komen bij Sportality! Een standaard trainingsschema kun je namelijk prima op internet vinden. Wanneer je leefstijl echter ongeschikt is om een standaard schema te volgen, of wanneer je moeite hebt alle balletjes in de lucht te houden en sport, werk en familie te combineren, dan ben je bij Sportality aan het juiste adres. We stellen samen een schema op waarbij rekening gehouden wordt met je persoonlijke omstandigheden, stressfactoren en doelen.